Februar 1, 2017

Unapređenje lokalne samouprave i javnih usluga doprinosi boljem kvalitetu života građana u BiH

Na konferenciji pod nazivom „Unapređenje lokalne samouprave i pružanja usluga u Bosni i Hercegovini: Postignuća i budući pravci razvoja lokalne samouprave u BiH“ koja je održana u utorak (31.01.2017.) u hotelu Bristol Sarajevo, organizirano je zvanično potpisivanje sporazuma između 18 općina koje su odabrane u prvoj fazi projekta okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) i predstavnika financijera i implementatora Veleposlanstva Švicarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BIH UNDP.

U ime općine Žepče pismo namjere je potpisao općinski načelnik Mato Zovko koji se zahvalio donatorima i izrazio spremnost da Općina Žepče nastavi sa reformom lokalne uprave i kreiranjem poslovnog okruženja koje je u interesu domaćih i stranih investitora koji posluju ili planiraju otvoriti svoje biznise u općini Žepče.

Ispred donatora čestitke su uputile gđa Barbara Datwyler Sheuer, direktorica za suradnju Veleposlanstva Švicarske u BIH i gđa. Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP BIH. One su, između ostalog, izrazile nadu da će se u odabranim općinama dogoditi još veći napredak te da će mnoge Općine postati ili potvrditi svoju poziciju lidera.

U BiH nam trebaju primjeri dobre prakse, osobe i institucije koje mogu nove europske principe uspješno  uključiti u domaće zakone i prakse. Očekujemo da ćemo među ovim općinama, načelnicima i njihovim timovima prepoznati uspješne vođe koje će uz podršku projekta nastaviti da razvijaju svoje sredine i donose boljitak svojim građanima kroz pružanje kvalitetnih usluga u okolišnom i ekonomskom sektoru, kazano je između ostaloga na konferenciji u Sarajevu.

U okviru konferencije održana je prezentacija rezultata Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP) koji se implementira u dvije faze od 2017. do 2019. godine i obuhvata 40 općina u BIH. O projektu ILDP su govorile Adela Pozder Čengić, voditeljica Sektora za ruralni i regionalni razvoj UNDP BIH i Aida Laković Hošo, voditeljica projekta UNDP BIH, a u panel diskusiji sudjelovali su Milanka Šopin, pomoćnica ministra u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, Nijaz Avdukić, pomoćnik direktora Federalni zavod za planiranje razvoja, Ivana Mišković, Kanton 10, Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac i Alma Zukorlić, programska službenica Veleposlanstva Švicarske u BiH.

Projekt MEG predstavio je Goran Štefatić, voditelj projekta MEG a u panel diskusiji sudjelovali su Drago Bundalo, načelnik Općine Kostajnica, Fuad Alić, detektor JP Vodovod i kanalizacija Gračanica i Srećko Bajić, programski službenik Veleposlanstva Švicarske u BIH.

Novi Projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), predstavlja daljnje aktivnosti na jačanju lokalne samouprave i pružanja javnih usluga u odabranim općinama i gradovima u BiH. Tokom prve faze MEG projekta, vrijedne oko 12 milijuna dolara, bit će pružena podrška lokalnim vlastima u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i komunalne infrastrukture, te poboljšanje uvjeta  života za najmanje 700.000 građana. Posebna pažnja će biti posvećena socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva. Planirana je i podrška za više od 500 kompanija te kreiranje oko 180 novih radnih mjesta.

MEG, Novosti , ,

Posjete: 4