Juli 16, 2019

U Žepču održan Stručni skup posvećen malim poljoprivrednim proizvođačima

U organizaciji Razvojne agencije Žepče organiziran je stručni skup na temu „Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije.“ Skup je održan u sklopu projekta prekogranične suradnje “competenceNET”, a u okviru sajamske manifestacije 4. Dani maline i meda Žepče 2019.

Događaj je privukao zanimanje brojnih predstavnika općina, razvojnih institucija zadruga i udruga poljoprivrednike te samostalnih poljoprivrednih obrtnika. Cilj događaja bio je da se prenesu znanja i iskustva u organizaciji malih poljoprivrednih proizvođača kako bi postali konkurentniji i održali svoju proizvodnju u uvjetima pristupanja BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju i Europsku uniju.

Dobrodošlicu gostima poželio je općinski načelnik Mato Zovko, koji je na početku izrazio zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta prekogranične suradnje između općine Žepče i Stari Jankovci u okviru zajedničkog projekta.

Na temu „Ruralne politike u BiH izazov za donositelje odluka na lokalnoj razini” govorila je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko koja je tom prigodom naglasila važnost međusobnog uvezivanja proizvođača oko zajedničkog koncepta tzv. klastera, u okviru kojeg se može ostvariti direktna korist  i održati konkurentnost na domaćem tržištu ali i  pripremiti ih za dolazak drugih konkurentnijih proizvoda iz EU. Također, prezentiran je rad Centra za hranu i bioekonomiju u općini Stari Jankovci koji je uspostavljen u okviru projekta “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža” competenceNET kojeg zajedno implementiraju Razvojna agencija Žepče i partneri općina Stari Jankovci i  Tovarnik iz Republike Hrvatske i Unija poslodavaca Crne Gore, a  kojeg je predstavila Anita Jakovljević koordinatorica projekta ispred općine Stari Jankovci.

Na temu klastera govorili su direktor “Agroklastera” d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Podolar i njegov zamjenik Željko Cirba koji su prezentirali “Agroklaster d.o.o. “ koji posluje tek jednu godinu i iza sebe ima na desetke projekata koji su direktno povezani sa malim proizvođačima. U sklopu njega osnovano je šest granskih klastera sa ukupno 150 OPG koji proizvode preko 160 artikala. Osnivači su općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, te Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku  i Zadruga za proizvodnju voća i povrća “ Vinkovačka šparoga”.

Prema riječima direktora Podolara prvenstveni cilj osnivanja ovog klastera je intenziviranje primarne proizvodnje određenih poljoprivrednih kultura, osobito voća i povrća, viši stupanj prerade proizvedenih roba, povezivanje proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištima prodaje i nabave, potpora u izgradnji nužnih logističkih objekata i postrojenja, te u konačnici podizanje ukupne konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u ovoj županiji. Zamjenik direktora Željko Cirba najavio je nove projekte koji se odnose na proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja kao i projekte izgradnje poduzetničke infrastrukture u sektoru prerade voća i povrća.

U ime osnivača govorila je načelnica općine Lovas Tanja Cirba koja je istakla značajnu ulogu „Agroklastera” u zapošljavanju lokalnog stanovništva u okviru poljoprivrede čime se utiče na njihov ostanak u općinama u kojima žive, kao i u Republici Hrvatskoj. Među zvanicama skupu su nazočile  pročelnica općine Stari Jankovci Dubravka Vrselja, te Mirela Klisurić, projekt menadžerica u Agroklasteru d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije.

Očekuje se nastavak suradnje između “Agroklaster” d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije i Razvojne agencije Žepče koji će u narednom  period raditi na  kreiranju zajedničkih projekata koji će biti od koristi malim proizvođačima.

Projekt competenceNET – „Improvement of transnational business environment through development of business competence centres and networks“ u prijevodu “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“, provodi Razvojna agencija Žepče u svojstvu vodećeg partnera sa partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore i Općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG – IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci (6.2017. – 11.2019.), a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Više informacija o radu i uslugama Centara poslovnih kompetencija u Žepču (BiH), Starim Jankovcima (RH) i Podgorici (CG) možete naći na web stranci https://centrikom.org/.

Novosti , ,

Posjete: 116