Juli 23, 2018

Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise

Logotipovi_EU-ProLocal_-November Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise

U okviru projekta „Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja” koji implementira Razvojna agencija Žepče u partnerstvu sa Općinom Gračanica, a sufinancira Europska unija u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, ukupne vrijednosti 161.361,5 KM, od čega donator sufinancira 80% tj. 129.899,2 KM,  uspostavljena je Start Up akademija. Radi se o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj da osobama s dobrim poslovnim idejama pruži podršku u početnoj fazi razvoja  i u okviru koje se budući poduzetnici uče „zanatu poduzetnika“. U radu s stručnjacima iz područja financija, marketinga i poslovne ekonomije, polaznici u okviru 7 modula i sa fondom od 80 sati prolaze kroz najvažnije korake u razvoju biznis modela.

Jedan od novih alata koji je uspostavljen u okviru Startup akademije je i model mentorstva koji je osmišljen kao metoda osobnog razvoja pojedinca i poticanje kulture razmjene znanja. S obzirom da  je Razvojna agencija Žepče osnivač  Centra za kompetencije, koji je prvi takve vrste u BiH, kroz uspostavljanje tzv. „Mentorskog kluba“, promovirat će se  ideje doživotnog učenja i osobnog i profesionalnog razvoja pojedinca kroz razmjenu znanja, iskustva i pozitivne energije između mentora i mentoriranih osoba.

Start up akademija je uspješno završena u općinama Žepče i Gračanica. Mentorska podrška koja je pružena polaznicima sastojala se od 20 sati praktičnog rada s odabranim mentorom. U općini Žepče je mentorska podrška osigurana za 7 poslovnih ideja. Među polaznicima u Žepču  je bila i Jelka Ezgeta koja se cvjećarstvom bavi već nekoliko godina a kao razlog svoje prijave na Start up akademiju navela je potrebu za dodatnim znanjem i vještinama.  Mentorica je bila uspješna poduzetnica gđa. Sanda Nedić iz Viteza koja je kroz praktičan rad prenijela svoja znanja o vođenju biznisa i pružila neophodne savjete u vezi cvjećarstva. Polaznica Startup akademije je po završetku predavanja i mentorstva izjavila da joj se svidio način predavanja predavača, i da je mentorica bila jako susretljiva. Jelka-Ezgeta-150x150 Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise

Zahvaljujem se sto ste mi omogućili da sudjelujem u ovom programu jer su mi jako pomogli susreti s mentoricom u razvijanju moje poslovne ideje, pogotovo praktičnog rada, kazala je Jelka.

Vlasnik kompanije „Bio-Šamp“ iz Tešnja Fahir Hasanić pružio je mentorstvo za Mirjanu Balukčić koja se odlučila za proizvodnju gljiva. Pri prvom susretu mentor je sugerirao koje promjene na svome poljoprivrednom gazdinstvu polaznica treba napraviti da bi proizvodila kvalitetnije gljive. proizvodnja-gljiva-150x150 Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznisePrilikom posjete firmi „BIO-ŠAMP d.o.o.“ u Tešnju prikazan je  čitav proces proizvodnje gljiva koji je u potpunosti moderniziran i koji se vrši u namjenski građenom objektu. Polaznici su dati savjeti i za prodaju obzirom da navedena firma vrši distribuciju svojih proizvoda u najveće trgovačke lance u BiH i ima od ove godine i plasman na tržište Rusije.

Svoju poslovnu ideju proizvodnje voćnih rakija i ostalih prerađevina od voća polaznica Nada Antolović razvijala je sa mentorom diplomiranim agronomom Borkom Međedovićem, dok je Željko Juranović, stručnjak u području IT sektora,  bio mentor kod razvoja mobilne aplikacije „2 MAMA“ poslovne ideje koju je razvila Dijana Jelić iz Žepča. DSC01098-150x150 Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise rad-u-vocnjaku-150x150 Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise

Za tri polaznice Klaudija Šajinović, Lucija Filipović i Nikolina Martinović usluga mentorstva pružena je u Školi šminkanja Sarajevo „Laura“, vlasnice  Lamije Džafo. Pored teoretske nastave provedena je i praktična obuka na modelima u različitim tehnikama šminkanja. Polaznice su dobile certifikate za uspješno obavljenu obuku i izrazile svoje zadovoljstvo pruženim uslugama mentora.skola-sminkanja-150x150 Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise skola-sminkanja-2-150x150 Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise

 „Prezadovoljne smo s edukacijom. Na svako pitanje smo dobile odgovor i mnogo korisnih savjeta sve je bilo odlično“, izjavile su polaznice i dodale da su im predavanja bila i zabavna te da su uz zabavu mnogo naučile, zaključile su polaznice Start up akademije u Žepču.

Novosti , ,

Posjete: 16