Mart 5, 2018

Predstavnici CRS-a u radnoj posjeti Općini Žepče i RAŽ-u

Predstavnici humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) 27.02.2018.g. posjetili su općinu Žepče i Razvojnu agenciju Žepče. Cilj terenske posjete bio je da se sagledaju dosadašnji rezultati podrške američkog caritasa u BIH i da se na osnovu dobrih primjera kreiraju naredni planovi distribucije pomoći za socio ugrožene kategorije stanovništva.

Kroz projekt „Integrirana podrška raseljenim osoba i izbjeglicama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori“, osigurana je podrška za 12 korisnika, od čega je njih 4 dobilo  novčanu pomoć u vidu mjesečnih primanja tijekom 24 mjeseca, a ostali korisnici su dobili pomoć u nabavci junica, plastenicima, moto kosačicama, i ostalom opremom za potrebe rada u okviru vlastitog poljoprivrednog gazdinstva.

Postignute rezultate prezentirale su Zemira Mujćić i Lucija Dunđer koje su u ime općinskog načelnika Mate Zovko  istakle važnost nastavka ovakve vrste pomoći kroz koju se siromašne obitelji ekonomski jačaju da samostalno ostvaruju sredstva za život.

Kao uspješan primjer je projekt „Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče“  postignute rezultate prezentirala je direktorica RAŽ-a Branka Janko. Kroz projekt je podržano 25 proizvođača kojima  su  uz manje vlastito sufinanciranje  dodijeljeni plastenici od 100 i 350 m2, i sadni materijal za proljetnu i jesensku sadnju rajčice i paprike i zelene salate, te osiguran otkup proizvoda od strane lokanog otkupljivača „EKO-EKO-Plast“. Također, osiguran je stalni stručni nadzor i edukacije od strane savjetodavne službe koja je  uspostavljena u okviru Razvojne agencije Žepče , kao dio  projektnih aktivnosti.

Prema riječima  direktorice RAŽ-a Branke Janko ubrano je preko 65 tona povrća, te  ostvaren prihod od preko 52 tisuće KM. Projekt je nastavljen i proširen na općine Doboj i Maglaj gdje je dodatno uključeno 20 proizvođača kojima su osigurane sadnice zelene salate i repromaterijal te pružena stručna pomoć agronoma.  Očekivana je berba od 30 t zelene salate puterice i kristalke, a plasman će biti na domaćem tržištu.

Predstavnici CRS-a posjetili su nekoliko korisnika kojima je dodijeljena pomoć u okviru implementiranih projekata.  Obitelji Janka Kitića koja živi u  u povratničkom naselju Ljeskovica Žepče dodijeljena je pomoć u nabavci dvije rasplodne krmače i zahvaljujući tome Kitić je započeo s uzgojem svinja te nakon rasploda  istih proširio  svoju proizvodnju. Jedna od korisnica bila je i gospođa Desanka Simeunčević kojoj je nabavljena moto kosilica obzirom da se bavi uzgojem maline od čega ostvaruje jedine prihode za život sedmeročlane obitelji. Poljoprivredno gazdinstvo Amire Hasanbašić se bavi plasteničkom proizvodnjom, a u  okviru projekta i podrške RAŽ-a , obitelj Hasanbašić proizvela je i prodala 1750 kg rajčice sorte Rally. Danas u plasteniku ima zasađenu salatu putericu i kristalku, koja je spremna za prodaju.

Predstavnici CRS-a su bili oduševljeni postignutim rezultatima te su razgovarali s korisnicima o daljnjim vidovima pomoći koja će biti usmjerena na ekonomsko osnaživanje socio ugroženih osoba u BiH.

Novosti , , ,

Posjete: 19