Decembar 16, 2019

POZIV – poljoprivrednim proizvođačima za proizvodnju krastavaca kornišona za sezonu 2020.

Dana 13.12.2019.godine u Sali OV Žepče, održana je prezentacija za proizvodnju krastavaca kornišona za sezonu 2020.godine. Prezentaciju su održali predstavnici poduzeća Carl Kuehne d.o.o. iz Kozarske Dubice koja je sestrinska firma njemačkog koncerna Carl Kühne.

Pored zainteresiranih proizvođača sastanku su prisustvovali predstavnici Razvojne agencije Žepče, te agronomi Elmir Čeliković i Muhamed Lemeš ispred poduzeća Carl Kuehne d.o.o., koji su predstavili ovu proizvodnju žepačkim poljoprivrednicima kao i uvjete suradnje za sezonu 2020.godine.

Sastanku se odazvalo dvadesetak zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača a planirano je da se ugovori sa proizvođačima potpišu do početka veljače 2020.godine.

Otkup krastavaca kornišona je zagarantiran ugovorom, a isplata se vrši svakih 7 dana, odnosno po predanoj robi.

Poduzeće Carl Kuehne d.o.o. nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisao ugovor pomoć u financiranju sadnog materijala i repromaterijala (đubriva, zaštitnih sredstva, sistema za navodnjavanje kap po kap, mulch folije), savjetodavne usluge i edukaciju, te organiziran otkup.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površini do  1 dunuma.

Mogući prinos po dunumu iznosi oko 7 tona, dok je otkupna cijena Klasa I 1,55 KM/kg, Klasa II 0,55 KM/kg, Klasa III 0,15 KM/kg. 

Svi zainteresirani za proizvodnju krastavaca kornišona i potpisivanje ugovora sa poduzećem Carl Kuehne d.o.o., mogu se javiti u Razvojnu agenciju Žepče, na kontakt tel 032 880 273 ili 032 889 022, te putem mail-a na razepce@gmail.com.

Krajnji rok za prijavu je 01.02.2020.godine, nakon čega će biti organizirano potpisivanje ugovora sa proizvođačima.

Detaljne informacije o uvjetima suradnje možete dobiti u poduzeću Carl Kuehne d.o.o. na telefon: 052 437 337.

Carl Kühne je jedna od vodećih i najstarijih prehrambenih firmi u Njemačkoj koja zapošljava 1.500 radnika i ima osam fabrika širom Evrope. Godišnje preradi oko 80.000 tona različitih vrsta povrća. U posljednje četiri godine  proizvodnju i otkup povrća su pokrenuli i u Bosni i Hercegovini. Jedna od kultura za kojom postoji poseban interes jeste krastavac kornišon.

U Kozarskoj Dubici posjeduje poslovni prostor površine 2.000 m², u kojem je  smještena oprema za otkup, sortiranje i skladištenje povrća sa instalirane 4 hladnjače u kojima se dnevno može uskladištiti 150 tona povrća. Uložena vrijednost novca je preko 3 miliona KM, što pokazuje ozbiljnost ove firme i nastojanje da se ova proizvodnja proširi i održi u Bosni i Hercegovini.

Novosti

Posjete: 644