Septembar 12, 2019

Potpisani ugovori sa korisnicama programa za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena

Ukupno devet biznis ideja iz oblasti proizvodnje, turizma, ugostiteljstva, zanatstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti sa područja općine Žepče dobilo je podršku iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koje je pokrenuo USAID u  suradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Ugovore sa korisnicima potpisali su općinski načelnik Mato Zovko i  Jasmin Bešić, direktor USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama. Implementator i koordinator aktivnosti za općinu Žepče je Razvojna agencija Žepče koja će nastaviti pružati stručnu pomoć ženama poduzetnicama u razvoju i održivosti njihovih biznisa.

 Jedna od korisnica Fonda je i Dragana Mrkonjić iz Ljubatovića općina Žepče koja je odlučila da pokrene eko-agro seoski turizam na vlastitom gazdinstvu koje je smješteno u prirodnom okruženju a nudit će brojne mogućnosti za rekreaciju i druženje prvenstveno za najmlađe. Uspjehu svoga biznisa nada se i Saliha Delić, domaćica iz Željeznog Polja koja se uzgojem voća bavi od 2003. godine a 2007. godine počela je sa preradom pod brendom „Habab“. Sredstva dobivena iz Fonda utrošit će za registraciju biznisa i troškove plaće i doprinosa za jednu uposlenu osobu kao i za nabavku  profesionalnih mašina za sortiranje i cijeđenje voća. I ostale korisnice će odobrena sredstva utrošiti za registraciju i doprinose za samozapošljavanje ali i za kupovinu  opreme i repromaterijal koji je potreban u procesu proizvodnje i pakiranja.

Većina odobrenih biznis ideja trebali bi za  12 mjeseci pokazati opravdanost osnivanja kako za same korisnice tako i za lokalnu zajednicu u cjelini. Ukupna vrijednost Fonda podrške marginaliziranim grupama je 80 tisuća konvertibilnih maraka i zajedno su ga financirali sa po 50 posto USAID i Općina Žepče.

Prema riječima općinskog načelnika Mate Zovko značajna sredstva se izdvajaju za podršku samozapošljavanju u općini Žepče unazad nekoliko godina. “Za mene je ovo devet veličanstvenih i hrabrih žena. Ponosan sam na njihovu hrabrost da uđu u svijet biznisa i siguran sam da će biti motivacija i drugim sugrađankama”, istakao je općinski načelnik koji nije krio svoju radost zbog novootvorenih radnih mjesta.

Na javni poziv koji je bio objavljen od strane Općine Žepče stiglo je 13 prijava a odlukom Komisije odabrano je devet  najoriginalnijih ideja među kojima i proizvodnja limene obloge za izolaciju. Uz supruga koji posjeduje višegodišnje iskustvo u proizvodnji izolacije od lima, Dragana Filipović  očekuje uspjeh s obzirom da su kupci pronađeni u inozemstvu i da potražuju značajne količine novog proizvoda.

Financijska sredstva za podršku biznisima se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 160 biznisa. Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Novosti

Posjete: 148