Oktobar 24, 2018

Održana prva nacionalna konferencija: Uključivanje dijaspore u razvoj zemlje podrijetla

U Dubrovniku je održana prva konferencija pod nazivom “Uključivanje dijaspore u razvoj zemlje podrijetla” koju je organizirala Međunarodna organizacija za migracije u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske dok je upravo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske predložio temu same konferencije.

Na konferenciju su bili pozvani predstavnici iz Bosne i Hercegovine, točnije općina koje su uključene u projekt D4D Partnerstvo s dijasporom koji se realizira u BiH a provodi ga UNDP, i to općina Žepče, Jajce, Maglaj, Ključ, Velika Kladuša, Posušje, Ljubuški, gradovi Zenica i Tuzla. Ispred Općine Žepče nazočila je direktorica Branka Janko.

Sudionicima se obratila Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika koja je istaknula kako Hrvatska ima brojno iseljeništvo koje njihov državni ured kroz programe i aktivnosti povezuje s domovinom, a upravo takvim djelovanjem potiče na jačanje veza kako bi se što više uključili u razvoj domovine. Sudionicima konferencije obratio se i Žarko Katić, državnik tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, a na konferenciji su svoja izlaganja održali stručnjaci, znanstvenici i praktičari iz Njemačke, Irske, Izraela, Litve i Hrvatske te IOM-a, dok su se u rasprave uključili predstavnici drugih zemalja.

Cilj konferencije bio je omogućiti razmjenu iskustava o postojećim modelima suradnje matičnih zemalja s njihovom dijasporom te izlaganja postojećih nacionalnih politika koje se odnose na mjere povratka.

Novosti , ,

Posjete: 73