Maj 28, 2019

Održana 1. radionica u sklopu projekta „Rast zajedno sa dijasporom“

Dana 27. svibnja 2019. u 11h održana je prva radionica od ukupno 4 radionice u sklopu projekta ”Rast zajedno sa dijasporom” koja je namijenjena koordinatorima za dijasporu u mjesnim zajednicama općine Žepče. Cilj radionice bio je uvezati i uspostaviti bolju suradnju između mjesnih zajednica i ojačati kapacitete mjesnih zajednica za suradnju sa iseljeništvom. Radionica se odvijala na temu „Značaj mjesne zajednice u lokalnom razvoju“.

Na samom uvodu obratila se direktorica RAŽ-a Branka Janko koja je upoznala koordinatore i predsjednike mjesnih zajednica sa tekućim projektom, ciljevima istog kao i značaju projekta za lokalnu zajednicu. Nakratko se osvrnula i na tekuće Javne pozive i upoznala predstavnike sa istima.

Radionici je nazočio i pomoćnik općinskog načelnika Ilija Barešić koji se osvrnuo na ciljeve Općine kao i na tekuće planove vezane za razvoj mjesnih zajednica u skladu sa Novom vizijom mjesnih zajednica u BiH koja promovira slijedeće principe: reprezentativnost, inkluzivnost, odgovornost, koordinacija i komunikacija, transparentnost i otvorenost, profesionalnost i stručnost, fokus na građane, efikasnost, neovisnost i depolitizacija.

Nakon izlaganja direktorice Branke Janko i pomoćnika načelnika Ilije Barešića predsjednici i koordinatori mjesnih zajednica su upoznati sa Agendom 2030, ciljevima održivog razvoja i značaju iste za mjesne zajednice. Prezentaciju je održao Igor Banović koordinator u Centru za investitore i moderator prve radionice.

Na samom kraju predsjednici i koordinatori mjesnih zajednica su održali prezentacije vezane za njihove mjesne zajednice i o uspješnosti pojedinih mjesnih zajednica. Prezentaciju su održali Alija Kahriman predsjednik MZ Zenički put, Robert Lovrić predsjednik MZ Orahovica te predsjednik HKUD „Naša baština“ Globarica Zoran Jozinović. Ove mjesne zajednice su pokazale primjer dobre prakse u uspješnom implementiranju projekata u svojoj zajednici.

Predsjednik HKUD „Naša baština“ Globarica Zoran Jozinović je kroz prezentaciju dosadašnjih aktivnosti društva prikazao i projekte koje su provodili u lokalnoj zajednici u području ruralnog turizma, i  kulturnog stvaralaštva, i koji su omogućili većem broju sudionika projekata da uspostave suradnju sa ostalim udrugama u okruženju ali i preko granice, Hrvatska i Slovenija. Uz brojne druge projekte, jedan od značajnijih projekata koje ovo društvo uspješno provodi zajedno sa lokalnim stanovništvom u MZ Globarica jeste izgradnja Kulturno rekreacijskoj centra „Naplavci“.

Novosti , , ,

Posjete: 45