Novembar 11, 2019

Održan „Dan poslovne dijaspore Žepče 2019“

„Dan poslovne dijaspore Žepče 2019“, završni događaj projekta ”Rast zaJedno sa dijasporom” koji je podržan u sklopu projekta “Dijaspora za razvoj (D4D)”, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, okupio je značajan broj predstavnika žepačke dijaspore kao i domaće poduzetnike, predstavnike javnog i nevladinog sektora, resornih ministarstava sa razine Zeničko-dobojske županije i Federacije BiH, kao i predstavnike mnogih općina iz Federacije BiH u kojima su uspostavljeni centri za rad s dijasporom.

Događaju su nazočili predstavnici Vlade Švicarske šef međunarodne pomoći Veleposlanstva Švicarske Patrick Egli, suradnica u Vladi Švicarske Azra Šarenkapa, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a gospodin Sukhrob Khoshmukhamedov i menadžerica D4D projekta Merima Avdagić. Također skup su uveličali gosti iz Republike Hrvatske načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčič Šijaković sa suradnicima i pročelnica općine Stari Jankovci Dubravka Vrselja. Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH nazočio je rukovoditelj Sektora za iseljeništvo gospodin Kemo Sarač.

U ime domaćina skupu se obratio općinski načelnik Mato Zovko koji je istakao važnost projekata koji nastoje osnažiti i povezati dijasporu sa matičnom sredinom i obratno. Projektom “Dijaspora za razvoj”, odnosno pogodnostima koje su usmjerene za pokretanje biznisa, općina se želi približi dijaspori, pružiti im potporu kako bi se lakše odlučili uložiti novac na ovo područje – rekao je Zovko. Projekt „Rast zaJedno sa dijasporom“ zajedno provode Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče uz partnerstvo kompanije „Marić projekti“ d.o.o. Žepče koja je dobila podršku u provođenju obuke za 10 osoba u oblasti izrade ALU i PVC stolarije i poslovne administracije od čega je 6 osoba dobilo stalno zaposlenje po završetku obuka.

Ohrabriti poslovnu dijasporu, investitore, poduzeća i lokalne zajednice da zajedno rade na lokalnom razvoju, osnovni su ciljevi konferencije, istakli su organizatori događaja. Implementator projektnih aktivnosti za općinu Žepče bila je Razvojna agencija Žepče. I ovaj projekt, poput svih dosadašnjih, proveden je uspješno i sa ostvarenim konkretnim rezultatima. Rezultate projekta i smjernice za dalje  je predstavila direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko koja je posebno istakla nove usluge Općine Žepče za dijasporu e-MATIČAR i  e-POSLOVNI ASISTENT koje se nude u okviru e-DIJASPORA, platforme  za umrežavanje žepačke dijaspore sa rodnim krajem.

Tijekom događaja prikazana su dva promo filma koja su nastala u okviru projekta Dijaspora za razvoj i Rast zaJedno sa dijasporom a koja promoviraju investitore koji su došli iz dijaspore i uložili u općinu Žepče. U okviru „Dana poslovne dijaspore Žepče 2019” potpisan je Memorandum o suradnji u oblasti iseljeništva između općine Žepče i općina Stari Jankovci i Tovarnik iz Republike Hrvatske gdje je doselio najveći broj Žepčaka tijekom i nakon drugog svjetskog rata. Cilj potpisivanja Memoranduma je uspostava suradnje između tri strane potpisnice, kojom su predviđena zajednička djelovanja u oblasti iseljeništva i unapređenja sveukupne suradnje s iseljeništvom općine Žepče.

U okviru panel diskusije na temu „Uspješne poslovne poduzetničke priče iz dijaspore i uloga dijaspore u lokalnom ekonomskom razvoju” nastupili su Dino Dragun, direktor kompanije „Geocibalae” d.o.o. Žepče, Ivica Đuzel, direktor kompanije „Saga” d.o.o. Žepče, Ivo Jozinović, direktor kompanije „IMA“ GmbH Njemačka, Suvad Hadžić, pomoćnik direktora Osnovne škole Andulvehab Ilhamija Željezno Polje i dugogodišnji aktivist u sektoru poljoprivrede i razvoja mjesne zajednice Željezno Polje, Zoran Jozinović, predsjednik HKUD „Naša baština” Globarica Žepče, i Zavičajna zajednica bh. Hrvata Tovarnik, Anto Nikolić. Moderator je bio Davor Šupuković, novinar Radiopostaje Žepče i dugogodišnji volonter i aktivist u nevladinom sektoru i jedan od utemeljitelja i članova Upravnog odbora Udruženja građana “Fojničani” iz Maglaja.

Ključne poruke sa događaja koji u fokusu ima dijasporu su u pravcu kreiranja zajedničkih stavova po pitanju uključivanja privatnog sektora u kreiranje politika i diskusiju oko trendova u ekonomskom razvoju Žepča i BiH. Sve institucije na lokalnom nivou mogu učiniti više na izgradnji povjerenja i poboljšanju suradnje sa dijasporom i omogućiti konkretne prilike za njen angažman. Svima koji žele da investiraju, podijele znanje, osobna i profesionalna iskustva, svoje mreže i kontakte treba to i omogućiti na što efikasniji i efektivniji način. Ono što je zaista važno za održivu budućnost Žepča je da dijaspora prenese profesionalne vještine i znanja. U budućnosti „Dani poslovne dijaspore” treba da prerastu u poslovno – investicijsku konferenciju koja bi se održavala na godišnjem nivou i bila svojevrsna platforma za razmjenu najboljih poslovnih praksi, promociju projekata i gospodarskih potencijala s kojima raspolaže općina Žepče i žepačka dijaspora u cjelini, i uvezivanje stručnjaka iz akademske zajednice, gospodarstvenika i investitora na individualnoj i institucionalnoj razini.

Svoj doprinos ovogodišnjem događaju pružili su mlada poduzetnica Irena Jukić iz cvjećare I Flowers House koja se vratila iz Hrvatske i pokrenula biznis u Žepču, kao i HKUD „Nasa baština“ Globarica koji su priredili izložbu slika pod nazivom „Veliki i mali“. Slike sa izložbe nastale su na likovnoj koloniji „Veliki i mali svijet“ koja se već treću godinu organizira na sportsko rekreativnom centru Naplavci u Globarici.

 

Novosti

Posjete: 198