Oktobar 16, 2016

Održan 3. Gospodarski forum općine Žepče

U prelijepom ambijentu restorana California Žepče održan je 3. Gospodarski forum općine Žepče koji je po broju gostiju i predstavnika domaćih i međunarodnih institucija nadmašio prethodna dva foruma. Pozivu organizatora na sudjelovanje se odazvalo više od 150 predstavnika poslovne zajednice, vladinih i nevladinih institucija, međunarodnih donatora i pojedinaca inovatora iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji su po završetku događaja, imali samo riječi hvale. Ovogodišnji  Forum je bio posvećen temi “Inovacije u poduzetništvu” s fokusom na konkurentnost znanja, informacione tehnologije i poduzetništvo mladih, a organizatori su bili Razvojna agencija Žepče I Općina Žepče a suorganizatori CTR – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije, TINTL – Ured za međunarodnu suradnju Vukovarsko-srijemske županije i Fondacije Mozaik iz BIH.

Općinski načelnik Mato Zovko je zvanično otvorio 3. Gospodarski forum općine Žepče, a potom su se gostima obratili direktor CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Damir Mirković, voditelj Ureda za međunarodnu suradnju – TINTL Mladen Markešić, direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko. Svi oni su u svojim obraćanjima naglasili važnost ovakvih okupljanja na kojima se razmjenjuju iskustva i prakse koje umnogome olakšavaju europski put Bosne I Hercegovine koja ima mogućnost da uči na tuđim greškama, konkretno Republike Hrvatske.

Mi smo to prepoznali i nastojimo kroz ovakve međunarodne poslovne susrete, omogućiti našim kompanijama i pojedincima da dobiju iz prve ruke savjet i pomoć”, kazala je direktorica RAŽ-a Branka Janko koja je kao domaćin međunarodnog poslovnog susreta prezentirala dosadašnje efekte prethodna dva Foruma.

U radnom dijelu održane su tri panel diskusije na temu: Kako razviti poduzetničku klimu i potaknuti inovativno poduzetništvo?, gdje su svoje stavove iznijeli dr. Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Stjepan Bošnjaković, pročelnik za gospodarstvo Brodsko posavske županije I Željko Cirba, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Republika Hrvatska. Moderator prvog panela bila je direktorica RAŽ-a Branka Janko.

Drugi panel kojim je moderirao direktor Razvojne agencije Brodsko-posavske županije Damir Mirković, bio je fokusiran na znanje i inovacije kao neizostavne elemente formule poduzetničkog uspjeha? Predstavljena su iskustva i uspješni primjeri start up kompanija ih BiH I Hrvatske; „ eMediaPatch“ d.o.o i “Jitasa” d.o.o. Sarajevo, Simplex d.o.o. Slavonski Brod, DBD- Digitalna budućnost društva Jankovci, IWT j.d.o.o Ilok, Betaware – CITY HUB d.o.o. Osijek i Connect IT – Udruga robotičara Slavonski Brod. Mladi poduzetnici koji su vlasnici i direktori svojih kompanija poručili su da je znanje osnova svakog uspjeha a da su inovacije su rezultat ljudskog potencijala bez kojeg nema napretka. Direktor Fondacije Mozaik iz Sarajeva Zoran Puljić, u okviru trećeg panela,  predstavio je Strategiju Mozaika za period 2016. – 2025. godine. Plan je za 50.000 mladih osigurati priliku za obrazovanje u poduzetništvu, pružiti podršku za 1.000 omladinskih radnih akcija i osigurati investiranje u 1.000 mladih društvenih poduzetnika od kojih će 500 pokrenuti nove društvene biznise. Kroz primjere dva društvena biznisa „Agrorevolucija Cazin“ i „Sigurna ruka“ Bosanska Krupa koje je podržala Fondacija Mozaik, prezentirane su prednosti društvenih biznisa u BIH. Mladi poduzetnici Sandi Salkić i Almir Ćehić, kroz vlastite životne priče, su predstavili moguće recepte za stvaranje mladih poduzetnika kao pokretačke snage lokalne zajednice.

U sklopu 3. Gospodarskog foruma općine Žepče održana je izložba inovacija mladih gdje su se predstavili učenici Katoličkog školskog centra „Don Bosco“ Žepče i Mješovite srednje škole iz Tešnja, kao i mladi inovatori iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. Jedan od noviteta 3. Gospodarskog foruma bila je i radionica iz robotike i računalnog programiranja za osnovce iz četiri žepačke osnovne škole.  Njima je omogućeno da nauče kako sastaviti mBot robota, te ponešto o programiranju. Za potrebe edukacije koristili su se mBot MakeBlok edukacijski roboti koji za rad koriste Arduino platformu. Predavači su bili  članovi udruge Connect IT iz Slavonskog Broda. U revijalnom program nastupili su učenici glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić Žepče Sonja Međugorac na flauti i Marko Markanović na gitari, koji su svojim skladbama uljepšali cjelokupno druženje.

OTVOREN 3. GOSPODARSKI FORUM OPĆINE ŽEPČE, PRILIKA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA – hayat.ba

CTR razvojna agencija suorganizator 3. Gospodarskog foruma Općine Žepče – 035portal.hr

Predsjednik VTK BiH učestvovao na Gospodarskom forumu općine Žepče – komorabih.ba

Treći Gospodarski forum općine Žepče – postaja.ba

OTVOREN 3. GOSPODARSKI FORUM OPĆINE ŽEPČE – PRILIKA ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA – zepce.ba

ŽEPČE PONOVNO OKUPILO INOVATORE I MLADE PODUZETNIKE – nasatv.ba

Održan treći Gospodarski forum općine Žepče: Fokus na inovacije – akta.ba

Održan 3. Gospodarski forum Općine Žepče – bpz.hr

Održan treći Gospodarski forum općine Žepče: Fokus na inovacije – bosnia.shafaqna.com

CTR razvojna agencija suorganizator 3. Gospodarskog foruma Općine Žepče – ctr.hr

3. GOSPODARSKI FORUM OPĆINE ŽEPČE Suorganizator i Brodsko-posavska županija – sbplus.hr

ŽEPČE: ODRŽANA 3. GOSPODARSKI FORUM – artinfo.ba

3. Gospodarski forum općine Žepče 2016 – hronika.ba

Vukovarsko-srijemska županija sudjelovala na 3.Gospodarskom forumu općine Žepče – vusz.hr

Održan 3. gospodarski forum – Večernji list

Gospodarski forum, Novosti , ,

Posjete: 30