Mart 1, 2018

Objavljen 2. poziv Challenge fonda za MSP

finbiz-banner-c2c Objavljen 2. poziv Challenge fonda za MSP

Sarajevo, 28.02.2018. godine

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Objavljen drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Challenge fonda za inovativne poslovne ideje

Drugi javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje otvoren je danas. Sredstva u ukupnom iznosu od oko 3 miliona eura namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, kao i startup-ima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrirani najmanje 6 mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih poduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura. Aplikanti moraju osigurati minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene aplikacije biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija: inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba.  Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba biće uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene mail-om neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 10. travanj/april 2018. godine do 24 sata.  

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to change – C2C koji financijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji kroz četiri godine provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

Polovinom februara uručeni su certifikati predstavnicima 28 poduzeća koja su ispunila uvjete prvog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Challenge to change projekta. Za realizaciju ovih projekata iz Challenge fonda izdvojeno je 570.000 EUR, dok je ukupna vrijednost predloženih projekata oko 2 miliona EUR. Realizacijom ovih projekata predviđeno je  96 novih radnih mjesta.

-KRAJ-

Za više informacija kontakt:

Sanela Dževlan, Projekt menadžer                            Daliborka Gavrilović Kujundžić, RARS

Telefon: 062 992 638                                                   Telefon: 066 704 914

Email:  sanela@serda.ba                                            Email: daliborka.kujundzic@rars-msp.org

snip-1-1 Objavljen 2. poziv Challenge fonda za MSP

Javni pozivi , ,

Posjete: 0