Septembar 17, 2018

Na održanoj konferencija pod nazivom „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za zapadni Balkan“, jedan od panelista bila i direktorica RAŽ-a Branka Janko

Na održanoj konferenciji u Mostaru, jedna od tema bila je panel rasprava s predstavnicima najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH u okviru koje je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko predstavila dosadašnje projekte koje je provela Razvojna agencija Žepče od osnivanja 2010. godine i najavila nove projekte koji su u pripremi.
Riječi je bilo o Centru za investitore kao i o Centru poslovnih kompetencija koji se uskoro otvara u općini Žepče.

Naime, ured Vlade Županije Zapadno hercegovačke za europske integracije organizirao je u suradnji s Apriori BH i Vladom Hercegovačko-neretvanske županije Konferenciju EU projekti pod nazivom „Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za Zapadni Balkan“. Konferencija je održana u Intera Tehnološkom parku u Mostaru uz brojnu publiku i goste predavače iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U uvodnom obraćanju predsjednik Vlade Županije Zapadno hercegovačke, g. Zdenko Ćosić, izjavio je kako je ovakva konferencija i potrebna i važna jer će se uskoro sve više govoriti o EU fondovima u kontekstu strategije Europske komisije za Zapadni Balkan. Naglasio je da je bit konferencije da se upoznamo s prednostima koje nam se otvaraju kroz fondove, ali i s obvezama koje imamo kao korisnici fondova. U ime Vlade Hercegovačko-neretvanske županije nazočne je pozdravio i predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, g. Veselko Čerkez, koji je izdvojio nekoliko važnih projekata koji se provode u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u okviru IPA prekograničnih programa.

U nastavku konferencije uvodno predavanje na temu „Mogućnosti korištenja EU fondova za financiranje projekata u BiH“ održala je gđa Ivana Maletić, zastupnica Republike Hrvatske u EU parlamentu. “Pred pristupna sredstva su namijenjena tome da se uči kako se u budućnosti koristiti velikim sredstvima. Bosni i Hercegovini su se konačno otvorila i sredstva za poljoprivredu koji je važan poljoprivrednicima da nauče kako da rade s EU novcem“ dodala je gđa Maletić.

Program konferencije nastavljen je uz panel raspravu čiji je moderator bio ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije, g. Ivan Jurilj. U panelu su sudjelovali gđa Zara Halilović iz Sektora za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za europske integracije BiH, g. Bojan Vujović iz Kancelarije nacionalnog koordinatora za IPA program u Crnoj Gori te g. Dejan Gojković iz Ministarstva za europske integracije Republike Srbije. Završna panel rasprava bila je s predstavnicima najuspješnijih lokalnih i regionalnih razvojnih agencija u BiH poput gđe Branke Janko – Razvojna agencija Žepče, gđa Sanja Karanović iz PREDA-e (Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora), gđa Ivana Mišković, IPA koordinator Vlade Herceg-bosanske županije te gđa Mirna Jelčić, ravnateljica Razvojne agencije REDAH-a. Direktorica Janko je predstavila dosadašnje projekte koje je provela Razvojna agencija Žepče od osnivanja 2010. godine i najavila nove projekte koji su u pripremi. Riječi je bilo o Centru za investitore kao i o Centru poslovnih kompetencija koji se uskoro otvara u općini Žepče.

Na konferenciji je predstavljen program EU4 Business koji je prezentirala gđa Snežana Tomić, predstavnica GIZ ureda BiH te program HORIZON 2020 o kojem je detaljne informacije predstavio g. Danijel Šogorović, kao nacionalna kontakt točka za program HORIZON 2020.

Oko 120 sudionika iz preko 30 gradova i općina imali su priliku poslušati primjere uspješno realiziranih EU projekata iz regije u javnom i privatnom sektoru. Iz javnog sektora predstavljeni su redom: COWORKING Zadar – predstavila ga je gđa Renata Marušić iz ZADRA NOVE; Connecting Sepatated – predstavio ga je g. Mirko Rašić iz JP Parkovi te ĆIRO – Putovanje kroz povijest koji je predstavila gđa Maja Vican iz REDAH-a. Projekti predstavljeni iz privatnog sektora su: KATANA čije je predstavljanje upriličio g. Milan Šolaja direktor ICT Vojvodina; projekt LEARNING FACTORY predstavio je g. Željko Stojić – dekan Fakulteta strojarstva i računarstva te projekt Best4Smes koga je predstavio g. Slaviša Stajković, voditelj projekata u NERDA-i.

Radio Žepče/RAŽ

Novosti , , ,

Posjete: 55