Januar 25, 2019

Carl Kuehne d.o.o. održao prezentaciju za proizvodnju Jalapeño paprike

Dana 24.01.2019.godine u Sali OV Žepče, održana je prezentacija za proizvodnju Jalapeño paprike (zeleni feferon). Prezentaciju su održali predstavnici poduzeća Carl Kuehne d.o.o. iz Kozarske Dubice koja je sestrinska firma njemačkog koncerna Carl Kühne.

Pored zainteresiranih proizvođača sastanku su prisustvovali predstavnici Općine Žepče i RAŽ-a. Agronomi Elmir Čeliković i Muhamed Lemeš su predstavili ovu proizvodnju žepačkim poljoprivrednicima kao i uvjete suradnje sa ovim poduzećem za sezonu 2019.

Sastanku se odazvalo dvadesetak zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača a planirano je da se ugovori sa proizvođačima potpišu do početka veljače 2019.godine.

Svi zainteresirani za proizvodnju Jalapeño paprike i potpisivanje ugovora sa poduzećem Carl Kuehne d.o.o., mogu se javiti u Razvojnu agenciju Žepče, na kontakt tel 032 880 273 ili 032 889 022, te putem mail-a na razepce@gmail.com.

Krajnji rok za prijavu je 02.02.2019.godine, nakon čega će biti organizirano potpisivanje ugovora sa proizvođačima.

Detaljne informacije o uvjetima suradnje možete dobiti u RAŽ-u ili u poduzeću Carl Kuehne d.o.o. na tel: 052 437 337.

Carl Kühne je jedna od vodećih i najstarijih prehrambenih firmi u Njemačkoj koja zapošljava 1.500 radnika i ima osam fabrika širom Evrope. Godišnje preradi oko 80.000 tona različitih vrsta povrća. U posljednje četiri godine  proizvodnju i otkup povrća su pokrenuli i u Bosni i Hercegovini. Jedna od kultura za kojom postoji poseban interes jeste Jalapeño paprika.

U Kozarskoj Dubici posjeduje poslovni prostor površine 2.000 m², u kojem je  smještena oprema za otkup, sortiranje i skladištenje povrća sa instalirane 4 hladnjače u kojima se dnevno može uskladištiti 150 tona povrća. Uložena vrijednost novca je preko 3 miliona KM, što pokazuje ozbiljnost ove firme i nastojanje da se ova proizvodnja proširi i održi u Bosni i Hercegovini.

 

Novosti ,

Posjete: 65