Oktobar 14, 2018

5. Gospodarski forum općine Žepče posvećen temi „Znanje bez granica“

Peti po redu Gospodarski forum općine Žepče na temu „Znanje bez granica“ koji je otvorio općinski načelnik Mato Zovko u restoranu California Lug-Brankovići, kao i prethodnih godina je okupio brojne goste iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore. Organizator međunarodnog poslovnog događaja je Razvojna agencija Žepče uz pokroviteljstvo Općine Žepče. U okviru svečanog otvaranja obratili su se direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko,  dr.sci. Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci iz Republike Hrvatske koja je općina prijatelj sa općinom Žepče.

Ovogodišnji 5. Gospodarski forum okupio je u svom radu dvadesetak doktora znanosti, stručnjaka sa fakulteta i iz sfere obrazovanja koji su govorili na teme privlačenje znanja iz dijaspore kao i povezivanje gospodarstva sa razvojno obrazovnim i istraživačkim institucijama. Izazov novog vremena je osposobljena radna snaga koja ima  potrebne vještine i može odgovoriti zahtjevima pred kojima se nalazi privatni sektor. Kako doći do tražene radne snage? Kako motivirati radnika da  svoja znanja i vještine? Kada će poslodavci shvatiti da trebaju ulagati u znanje svojih radnika? Ovim i drugim pitanjima razgovarali su eksperti iz područja ekonomije, obrazovanja, zapošljavanja, lokalnog ekonomskog razvoja iz BiH, Republike Hrvatske i Crne Gore. Održane su panel diskusije na temu „Kako prenijeti znanje iz dijaspore u lokalnu zajednicu“ u kojoj su svoja iskustva i mišljenje iznijeli Sussane Pauli-GPS Konzept u Austrija, Nagib Mujkić – Tisakomerc d.o.o. Žepče, Željko Juranović – Evona Electronik d.o.o. Mostar, i Samir Vildić – BIGMEV.

Svoje uspješne priče na temu „Znanje bez granica“ predstavile su Kompanija „Pro 9“ d.o.o. Žepče, općina Velika Kladuša – Ured za dijasporu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koji su prezentirali Interaktivni portal za dijasporu BiH. Moderator i uvodničar na temu „Znanje bez granica“ bio je Armin Alijagić, predsjednik NVO „Naša perspektiva“.

U okviru druge sesije na temu „Obrazovanje za gospodarstvo“ svoje primjere iz prakse predstavili su ICS Podgorica Crna Gora, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci, Republika Hrvatska i Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe SEECEL. U panel diskusiji na temu „Kako unaprijediti suradnju gospodarstva, razvojnih i naučno-istraživačkih Institucija i centara kompetencija“ razgovarali su  doc.dr.sci. Samir Pačavar, Univerzitet Travnik – odsjek za tekstilni inženjering, Amra Kraksner direktorica Instituta i Centra za cjeloživotno učenje Univerzitet Vitez, Centar kompetencija Drvni klaster Vukovarsko-srijemske županije, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom BiH. Moderator i uvodničar bio je Goran Rodić, projekt menadžer Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora. Na temu “Afirmacija strukovnih srednjih škola – iskustva Republike Hrvatske“ govorio je pomoćnik Ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Vlado Prskalo.

Poruka 5. Gospodarskog foruma je da se moramo uvezivati i umrežavati, moramo početi vrednovati znanje i vještine, jer nije dovoljno to što steknemo na fakultetima i u školama, moramo stalno raditi na sebi. Ujedno danas šaljemo poziv svim razinama vlasti da pođu više ulagati u znanje i davati potporu u razvoju i stimulaciji malim i srednjim poduzećima za razvoj inovacija i tehnologija, zaključila je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

5. Gospodarskom forumu općine Žepče nazočilo je preko 150 sudionika direktora državnih institucija, javnih poduzeća, osnovnih i srednjih škola, predstavnika privatnog i nevladinog sektora, gostiju iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

Gospodarski forum općine Žepče, unazad četiri godine, izaziva veliku pozornost brojnih javnih institucija, privatnog sektora i međunarodnih organizacija kako u BiH tako i šire, i do sada je okupio preko 500 sudionika a u njegovom radu je sudjelovalo više od 150 eminentnih stručnjaka.

FOTO: Ivan Ćurić

Iz medija:

Gospodarski forum, Novosti ,

Posjete: 183