August 18, 2017

Sastanak sindikalnih organizacija iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Norveške

Delegacija Norveške u posjeti Žepču

Predstavnici Sindikata  HK regije Indre Ostland iz Norveške, njih četrnaest,  zajedno sa predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihom Beširović i tajnikom Fikretom Plivčićem sastali su se u Žepču sa predsjednicom STBIH regije Centralna Bosna Ivkom Janko sa suradnicima kako bi se upoznali sa stanjem u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti i problemima sa kojima se susreću radnici u BiH.

Prema riječima predstavnika STBIH najveći problem radnika u trgovini je strah radnika od gubitka posla, kao i nedovoljno razumijevanje sindikalnog djelovanja od strane poslodavca. Unatoč tomu, kažu u STBIH regije Centralna Bosna, evidentiran je porast članstva sa 1.100 članova  u 2007. godini na oko 2.000 članova u 2017. godini.

Delegacija iz Norveške upoznata je i sa posljednjim slučajem mobinga nad radnicom u žepačkom Konzumu gdje je došlo i do fizičkog obračuna sa radnicom, uslijedila je tužba i presuda u korist radnika. Prema riječima predstavnika Sindikata u BIH učestali su slučajevi mobinga, veći broj žalbi su uložile žene. Najčešći oblik ovakve vrste maltretiranja su verbalni napadi i prijetnje, dok su fizičko maltretiranje i seksualno napastovanje zabilježeni u manjem broju, ali su prisutni.

Predstavnici Sindikata iz Norveške su naglasili da se slične situacije događaju i uređenim državama s jedinom razlikom što se brže sankcioniraju počinitelji a radnici imaju bolju zaštitu u okviru sindikata. Posebno dobar primjer je Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH koji je u velikom broju slučajeva pružio pomoć svojim članovima, stao u njihovu zaštitu kao što je to bio slučaj u Žepču i bori se za prava radnika kao i za svako radno mjesto, naglašeno je od strane članova STBIH regije Centralna Bosna koji su nazočili susretu sa kolegama iz Norveške.

Upućene su od strane kolega iz BiH i zahvale za humanitarnu pomoć i direktnu podršku za ugrožene članove STBIH u vrijeme poplava u Žepču i Maglaj u 2014. godini kada su članovi sindikata HK regije Indre Ostland prikupili značajna sredstva za sanaciju šteta i obnovu kuća. Obećano je s obje strane nastavak uspješne suradnje i kreiranje novih aktivnosti na realizaciji projekata od značaja za sve članove STBIH  i Norveškoj.

Prilikom šetnje kroz središte Žepča gostima je prezentirana povijest i sadašnji razvoj Općine a zajednička fotografija sačinjena je ispred najveće kamene kugle koja je pronađena u Žepču i teška je 7 tona.

Zajedno su posjećene  prostorije Konzuma  u Žepču gdje su  razmijenjena iskustva u radu sa kolegama koji su zaposleni u Konzumu BiH i koji su bili na radnim mjestima u vrijeme posjete delegacije iz Norveške. Gostima je prezentiran rad Konzuma u Žepču koji, unatoč sadašnjoj krizi, bilježi rezultat i napredak u poslovanju.

Razvojna agencija Žepče – RAŽ bila je također domaćin susreta u Žepču. O planovima razvoja Žepča i mogućnostima suradnje Žepča i Norveške govorila je direktorica Branka Janko.

U društvu direktorice Razvojne agencije Žepče gosti iz Norveške obišli su imanje poduzetnika Mladena Cvitanovića koji je sa 13 godina otišao sa roditeljima da živi u Norveškoj ali se nikada nije u potpunosti odvajao od svog rodnog kraja Golubinje i Žepča. Izgradio je poslovni biznis, uredio seosko imanje i otvorio vrata svoje kuće brojnim gostima. Zbog toga nije bilo neočekivano kada je gospodin Cvitanović darivao ključ od vanjskih vrata predsjedniku Sindikata iz Norveške kojem je pojašnjeno da je to prema starom bosanskom običaju, poruka da se ovdje uvijek osjećaju kao kod kuće.

1456175371_vector_65_14 Sastanak sindikalnih organizacija iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti BiH i Norveške9026posjeta ukupno,2posjeta danas

Novosti , ,