Općina Žepče smještena je u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine i graniči sa općinama Zavidovići, Žepče i Maglaj. Zauzima površinu od 282 km² i šesta je po veličini općina u Zeničko – Dobojskom Kantonu. Od ukupne površine općine 70 % čini ruralno područje. Klima je umjereno kontinentalna, sa umjereno oštrim zimama i toplim ljetima.

 

Poljoprivredno zemljište

Od ukupne površine općine, na poljoprivredno zemljište otpada 4.489 ha  kojese nalazi u tri definirane zone  koje su  po svojim  ekološkim karakteristikama dosta različite.

Prva zona se nalazi uz dolinu rijeke Bosne na 219 metara nv.  Plodna aluvijalno deluvijalna tla su izuzetno pogodna za razvoj poljoprivrede i obuhvataju Žepačko polje, Orahovičko polje, Bistričko polje, Ljeskovičko polje i Viniško polje.

Druga zona je izuzetno povoljna za voćne  zasade  dok  treća zona nije povoljna za razvoj voćnih vrsta što ne znači da u pojedinim mikro lokalitetima neposredno uz naselja ne nalaze svoje mjesto. Ali zbog toga je ova zona izuzetno povoljna za razvoj stočarstva. ( najveći vrh na općini Žepče je Palašnica 1 322 metra).

Prema procjenama, od ukupnog broja stanovništva i raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, na svakog stanovnika otpada 0,20 ha poljoprivrednog zemljišta.

 

poljoprivreda1 Poljoprivreda*Prikaz udjela pojedinih vrsta zemljišta u ukupnom poljoprivrednom zemljištu općine Žepče

 

 

GRANE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

 

Voćarstvo

Voćarstvo je grana poljoprivrede koja se na području općine Žepče sve više intenzivira. Najzastupljenije voćne kulture su: jabuka, šljiva i kruška, i jagodičasto voće (malina, jagoda, kupina, borovnica i aronija).

 

Visoko-stablašice  

visoko-stablasice-150x150 PoljoprivredaNajzastupljenije voćne kulture kada su u pitanju visokostablašice su jabuka, šljiva i kruška. Najveći broj zasada je u Lupoglavu, Brezovom polju, Željeznom polju, Globarici, Gornja Golubinja, Ponijevo.. Najzastupljenije kultivirane sorte jabuke koje se uzgajaju na području Žepča su: Golden Delicious, Idared, Jonathan, Braeburn  i Granny Smith. Od autohtonih sorti uzgajaju se Petrovnjača, Kanjuška, Kožara, Torulja, Kraljica i dr. Sorte šljive koje se uzgajaju: Čačanka rodna, Čačanska ljepotica, Stanlay Površina pod intenzivnim zasadima  i poluintenzivnim zasadima je oko 51 ha. Broj proizvođača koji se bave ovakvim načinom uzgoja visokostablašica iznosi cca 100.

Autohtono voće je prisutno na svakom gazdinstvu sporadično sa većim ili manjem broju sadnica. Primjetno je da se sve veći broj domaćinstava u zadnje vrijeme vraća sadnji autohtonog voća. Voće se uglavnom prodaje na lokalnom tržištu i prerađeno u rakiji i džemova na obiteljskim gazdinstvima. Katastarski, ukupne površine pod voćnjacima na općini Žepče (uključujući i stare autohtone voćnjake) iznose 738 ha.

 

Jagodičasto voće

Malina je u općini Žepče postala vodeća voćna vrsta. Najveći broj zasada je na području Željeznog Polja gdje je i pokrenuta prva sadnja malina ali se proširila i širi i dalje na ostala područja općine Žepče: Ozimica, Vitlaci, Bljuva, Vrbica, Golubinja,Gornji Lug, Lupoglav, Vinište, Tatarbudžak, Matina, Pire, Osova.. Sorte maline koje su najviše zastupljene su Miker i Wilamette a u zadnje vrijeme se podižu novi zasadi sorte Tulameen i jednogodišnje sorte Polka. Svi malinjaci se rade po suvremenim principima uzgoja jagodičastog voća.

Preko 2000 proizvođača jagodičastog voća, prvenstveno malina  su članovi/kooperanti 2 zadruge i  4 udruženja s područja Željeznog polja, Begov Hana i Lupoglava.

Malina ali i ostalo jagodičasto voće se  prodaje u svježem stanju i uglavnom izvozi na strano tržište.

Skoro cjelokupnu organzacija otkupa vrše postojeće poljoprivredne zadruge i udruženja . Vrlo male količine maline se prerade u razne prerađevine kao što su sok, džem, kompot ili rakija.

Ukupne površine nasada jagodičastog voća u 2016 godini iznose 295,6 ha. 

Vrsta Površina u 2016. godini (ha) Otkupljeno u 2016.godini (t)
Malina 255,9 1 226
Kupina 36,1 231,5
Borovnica i ribizla 3,6 2
Jagoda 13,1 Samostalna prodaja

 

Vinogradarstvo

Grana proizvodnje koja je pokrenuta podizanjem zasada vinove loze u Osovi i Brankovićima sa planom izgradnje vinarije. Ukupna površina pod intenzivnim nasadima je 9,5  ha sa tendencijom širenja zahvaljujući projektu Specijalizirane vinogradarske zadruge „VITIS““ d.o.o. Žepče.

 

Ratarstvo

Ratarstvo kao grana poljoprivredne proizvodnje na općini Žepče mijenja svoju sliku. Vrsta usjeva je direktno vezana za stočarsku proizvodnju – pšenicu sve više zamjenjuje ječam i kukuruz kao osnovna ishrana stoke.  Površine pod žitarica se svake godine kreću oko 500 ha.

 

Povrtlarstvo
  • plastenička proizvodnja

Plastenička proizvodnja na području općine Žepče se i dalje nalazi na značajnom mjestu i u laganom je porastu. Za ovu proizvodnju poljoprivrednici se opredjeljuju zbog vremenskih uvjeta i rizičnosti sijanja na otvorenom prostoru.

U 2015. godini na općini Žepče ukupne površine pod plastenicima iznose oko 2 ha.

U plastenicima se proizvodi paprika, rajčica, krastavac, špinat, luk, salata, a nekoliko plasteničara se bave cvjećarskom proizvodnjom. Plasteničari sa dužim iskustvom sami proizvode sadni materijal i plasiraju ga na lokalnom tržištu.

  • proizvodnja povrća na otvorenom

Na otvorenom se intenzivira proizvodnja krastavaca kornišona kroz projekt RAŽ-a.

U protekle tri godine proizvodnom se bavilo 86 proizvođača na površini od 67 dunuma. Ukupne količine kornišona predane u otkup u tom periodu iznose 190 t.

Organizacija proizvodnje krastavca kornišona radi se u suradnji s firmom „Agrona“ d.o.o. Živinice. Cjelokupna količina proizvedenog kornišona ide na tržište Austrije, Njemačke, Švedske, Danske, Engleske i Nizozemske.

 

Stočarstvo

Stočni fond na području općine Žepče, u zadnjih nekoliko godina, doživljava lagani pad. Razlozi su visoke cijene hrane za ishranu stoke i nelojalna konkurencija uvoznih stočnih proizvoda koja sve više ugrožava domaću proizvodnju. Također, niske premije i izostanak državnih poticaja dodatno otežavaju bavljenje stočarstvom u većem obimu, izuzev za svoje vlastite potrebe.

Broj grla na području općine Žepče: goveda (3960 grla), ovce (12 050 grla), koze (1 200 grla), perad (28 100 komada), košnice pčela ( 4 050 komada), konji, magarci, mule i mazge (90 grla ), svinje (6030 grla komada).

Okup mlijeka sa općine Žepče vrše mljekare “Saraj milk” Maglaj te Zenička mljekara.

 

Pčelarstvo

pcelarstvo PoljoprivredaPčelarstvo je grana poljoprivrede koja je tradicionalno prisutna u općini Žepče. Bavljenje pčelarstvom, zbog kvalitetnog domaćeg meda i povoljnih klimatskih uvjeta, Žepče svrstava u jednu od najzdravijih i najkvalitetnijih sredina u BiH kada su u pitanju prirodni ambijent, klima, čist zrak i voda. Područje u kojem borave pčele je čisto područje nezagađenih šumskih i pašnjačkih površina. Ne dodaju mu se nikakve primjese i radi se o 100% prirodnom proizvodu vrhunske kvalitete što su potvrdile brojne analize proizvoda. Proizvodi se i polen, propolis, matična mliječ, vosak,  matice i rojevi.

Na području Žepča registrirano je 198 pčelara, koji su članovi dva udruženja: „Udruga građana pčelara Žepče“(osnovano 2000.god.) i “Udruženje pčelara poljoprivrednika “Matica- ANA ARI” Željezno Polje (osnovano 2003.god.)

Ukupan broj košnica iznosi 4 050, na području cijele općine, a godišnje se prosječno proizvede 20 kg meda po košnici; odnosno 81 t godišnje na području općine Žepče. To je 3,24% ukupne godišnje proizvodnje meda u BiH. Med se prodaje uglavnom na području općine Žepče, te susjednih općina, Doboj, Zavidovići, Maglaj i Zenica,  Sarajevo.

 

Sirarstvo

Proizvodnja sireva u općini Žepče ima dugu tradiciju. Raznolikost i specifičnost tih sireva uvjetovana je klimatskim obilježjima ovog područja te tradicijom hranidbe i držanja mliječne stoke kao i recepturom prerade mlijeka u sir. Prvenstveno u ruralnim područjima, tradicija prerade mlijeka zadržala se do današnjeg dana, zbog potreba seoskih domaćinstava koji ove proizvode pripremaju za vlastite potrebe, ali i za potrebe lokalnog stanovništva koji ih kupuju, što osigurava značajan izvor prihoda za seoske obitelji. Proizvodnja autohtonih mliječnih proizvoda, pa tako i sira, održala se u općini Žepče stoljećima.

Na području Žepča se danas proizvode različite vrste sireva kao što su: masni suhi sir, kiseli svježi sir, kiseli suhi sir, svježi sir, trapist, mozzarella, feta, skuta, škripavac, te sirevi s raznim dodatcima kao što je različito začinsko i ljekovito bilje, povrće i sušeno voće i sušeno meso. Sirevi se rade uglavnom od kravljeg mlijeka, ali značajno je napomenuti da se također rade i od ovčjeg i kozjeg mlijeka, koji su izvanredne kakvoće.

Karakteristično je da se proizvodnja i potrošnja ovih proizvoda odvija, još uvijek, dobrim dijelom u samim seoskim domaćinstvima. Tehnologija većine ovih sireva je jednostavna, prilagođena skromnim uvjetima domaćinstva, a proizvodni postupak nije pretrpio značajnije promjene u odnosu na prvobitni način proizvodnje.

Na području općine Žepče djeluje Udruženje poljoprivrednika „Proizvođači mlijeka“ koji okupljaju oko 120 kooperanata koji pored prodaje mlijeka u svježem stanju proizvode razne vrste domaćih sireva.

 

Ljekobilje

Ljekovito bilje se na području općine Žepče uzgaja na oko 4 ha površine, a od vrsta najzastupljenije su matičnjak (Melissa officinalis L., fam.Lamiaceae), neven (Calendula officinalis L. fam.Asteraceae) i lavanda ( Lavandula vera DC.,fam.Lamiaceae.). Izvoz je baziran na američko tržište.

Prema evidenciji OPZ „Agrofarm“ Žepče za 2015.god, broj kooperanata koji se bavi ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje je cca 38,  sa područja općina Žepče, Zavidovići i Maglaj, Zenica i Vitez. Na površinama koje zauzima ljekobilje najviše je zastupljena biljka matičnjak.  Kooperanti ljekobilje prodaju u raznim varijantama: osušeno, svježe  ili ga prerađuju za dobivanje visokokvalitetnog ulja od matičnjaka (Melissa Officinalis L.).

Od 2008. godine OPZ „Agrofarm“ Žepče krenula je s preradom (destilacijom) matičnjaka, gdje je od 2008. -2015. godine preradom dobiveno oko 67 kg ulja. OPZ „Agrofram“ Žepče posjeduje postrojenje za destilaciju ljekovitog bilja kapaciteta do 250 L.

Dio kooperanata koji se bavi uzgojem Matičnjaka, proizvodi po principima organske proizvodnje i poštuje principe proizvodnje standarda (EC) No:843/2007, a dio njih je i organski certificiran prema standardima EU.

Poljoprivredne apoteke

Cjelokupni razvoj poljoprivrede općine Žepče prati postojanje 7 poljoprivrednih apoteka (Novi Šeher, Radovlje, Zenički put, Bistrica, Begov han, Žepče)  koje uspijevaju da zadovolje potraživanja  poljoprivrednih proizvođača na općini Žepče.

Skladišni i rashladni kapaciteti:

Poljoprivredni obrt „Batakuša“ Željezno Polje,

Privatna hladnjača u Željeznom Polju kapaciteta 200 m³. U hladnjači je smješten tunel za duboko zamrzavanje do -40 °C i komora za čuvanje plodova od -18°C do -20°C.

Hladnjača „Agroinkubator“ Žepče,

Raspolaže sa dvije komore ukupnog kapaciteta 300 m³, ima mogućnost pothlađivanja do +4oC, glavna namjena je čuvanje svježeg voća i povrća. Hladnjača je na raspolaganju svim korisnicima kako sa općine Žepče tako i sa ostalih općina.

Hladnjača „Heko“ u Begov Hanu

Izgradnja hladnjače za zamrzavanje, skladištenje i preradu jagodičastog voća je u toku. Površina poslovne površine iznosi 369,68 m², a površina komore 133,30 m².

Hladnjača „Natural Food“ u Željeznom Polju

Puštena u rad 29.04.2015.godine. Hladnjača ima kapacitet 30 tona dnevnog zamrzavanja i mogućnost 300 tona skladištenja.

 

Poljoprivredne zadruge u općini Žepče:
Naziv zadruge: Kontakt informacije: Kontak osoba: Godina osnivanja:
Opća poljoprivredna zadruga „Agrofarm“ Žepče agrofarm.zepce@gmail.com

+387 (0) 32 888 058

063 393 658

Blaženka Jozić 2005.god.
Opća zemljoradnička zadruga ”Žepački rolend” p.o. Žepče zepackirolend@gmail.com

061 594 776

Mirzet Krehmić 2011.god
Poljoprivredna zadruga “Poljar” Žepče poljarzepce@gmail.com

061 471 631

Kenan Sinanović 2002.god.
Specijalizirana vinogradarska Zadruga „Vitis“ Žepče cromont@cromont.info

+387 (0) 32 888 400

Vinko Zovko 2014.god.

 

Aktivna poljoprivredna udruženja na općini Žepče:
Naziv udruženja: Kontakt informacije: Kontak osoba: Godina osnivanja:
Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP Žepče) Stjepana Radića bb 72 230 Žepče

Tel: (+387) 032 888 058

Fax: (+387) 032 888 057

upipzepce@gmail.com

Mira Jović

 

1999.god.
UP” Proizvođači maline kooperanti Željezno Polje-Žepče” Željezno Polje bb, 72230 Žepče;

061-692-450

062-866-351;

suvad1969@yahoo.com

Emir Tutnjić 2005.god.
„Udruga građana pčelara Žepče“ S. Radića b.b. 72230 Žepče

063 333 280

Nevenko Grlić 2000.god.
Udruženje pčelara poljoprivrednika “Matica- ANA ARI” Željezno Polje Željezno Polje bb, 72230 Žepče

061 618 645

061 647 149

sisicmujo@gmail.com

Mujo Šišić 2003.god.
Udruženje invalidi poljoprivrednici „PATRIOTI“ Željezno Polje Željezno Polje bb, 72230 Žepče

062 459 578

ug.zepackipatrioti@gmail.com

Elvir Čizmić 2009.god.
Udruženje poljoprivrednika „PROIZVOĐAČI MLIJEKA“ Željezno Polje Željezno Polje bb, 72230 Žepče

061 451 707

Samir Krehmić 2010.god.
Udruženje „ŽITOPLOD“ Žepče Lupoglav bb 72230 Žepče

063-333-736

lkw.barbaric@gmail.com

Martin Barbarić 2012.god.
Udruženje „NAFAKA-ŽE“ Ul. Prva bb 72230 Žepče

063 684 076,  enes.tokalic@hotmail.com

Enaz Tokalić 2013.god.
Udruženje „EKO AGRAR“ Begov han Ulica “Saliha Agića Bajraktarević“

Begov Han

061 798 755

Fatima Memčić 2011.god.

 

Registracija poljoprivrednih gazdinstva, klijenata i obrta
1.   Ukupan broj registriranih poljoprivrednih gazdinstava i klijenata na općini Žepče 1563
1.1. Broj članova gazdinstva 3963
1.2. Broj ženskih članova 1801
1.3. Broj muških članova 2162
1.4. Broj članova sa nezavršenom osnovnom školom 492
1.5. Broj članova sa završenom osnovnom školom 1441
1.6. Broj članova sa srednjom stručnom spremom 1874
1.7. Broj članova sa višom stručnom spremom  62
1.8. Broj članova sa visokom stručnom spremom 94
2. Broj  registriranih poljoprivrednih obrta  60